𝗔𝗗𝗜 𝗘𝗖𝗢𝗗𝗘𝗦 𝗦𝗮̆𝗹𝗮𝗷 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮̆ 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹-𝗽𝗶𝗹𝗼𝘁
D𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗿𝗲 𝗮 𝘀𝗮𝗰𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗼𝗹𝗼𝗿𝗮𝘁̧𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗲𝗽𝗮𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗮 𝗱𝗲𝘀̧𝗲𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿
Demarat la începutul acestei luni în comuna Cizer, proiectul-pilot privind distribuirea sacilor de culori diferite pentru colectarea separată a deşeurilor a continuat joi, 27 octombrie, în comuna Treznea.
Acțiunea este derulată de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECODES Sălaj”, împreună cu operatorii de colectare şi transport din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Sălaj – Asocierea SC Brantner Environment SRL-SC Brantner Servicii Ecologice SRL şi Asocierea SC Cleanman SRL-SC Instal Ros SRL şi cu UAT-urile de pe raza judeţului.
“Colectarea separată a deșeurilor joacă un rol esențial în asigurarea unui mediu curat și sănătos. Cu toţii trebuie să fim conştienţi că legea ne obligă să colectăm deșeurile în mod selectiv. Populaţia are, așadar, un rol foarte important, iar cu ajutorul operatorului de salubritate şi al ADI ECODES Sălaj, putem pune umărul la realizarea ţintei de reciclare pentru deşeurile municipale”, precizează Cristian Oros, primarul comunei Treznea.
În cadrul proiectului-pilot amintit, reprezentanții ECODES Sălaj, ai operatorului de salubritate şi ai Primăriei desfăşoară campanii de informare şi conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării selective a deșeurilor.
Inițiativa are ca scop diminuarea cantităților de deșeuri menajere și îmbunătățirea ratelor de colectare ale deșeurilor reciclabile.
„Ne dorim ca sălăjenii să conștientizeze că o mai bună gestionare a deșeurilor poate aduce beneficii mediului, climei și sănătății umane, dar nu numai. Demersul nostru presupune distribuirea gratuită, în fiecare gospodărie din comunei Treznea, a câte trei saci de culori diferite pentru deşeul reciclabil: galben – plastic/metal, albastru – hârtie/carton şi verde – sticlă. Deşeul menajer va fi depozitat, în continuare, în europubelele de 120/240 litri, iar graficul de colectare rămâne nemodificat”, a explicat Cristian Adrian Pop, director executiv al ADI Ecodes Sălaj.
ADI Ecode își propune ca, în viitor, proiectul să fie extins la nivelul tuturor celor 61 de UAT-uri din Sălaj.